Vitamiinisyntsat

Posted On 29.01.2009

Filed under Hörhöily, Terveys

Comments Dropped leave a response

Tarkoitukseni oli kirjoittaa D-vitamiinista mutta tähän tulee nyt vähän muutakin.

D-vitamiinia tarvitaan pitämään luut kovina. Se vaikuttaa myös aivojen toimintaan. Lontoon King´s Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan D-vitamiini lisää keuhkoissa tulehdusta vaimentavan tulehdussytokiinin, interleukiini 10:n (IL10:n) tuotantoa. Silloin astman oireet vähenevät. Virallisten suosituksen mukaan aikuisen ihmisen pitäisi saada 7.5 mikrogrammaa D:tä päivässä, mutta jotkut väläyttelevät jopa useiden kymmenien mikrogrammojen tarpeesta.

Paras D-vitamiinin lähde on ankerias. Muutkin kalat on tosi hyviä D:n lähteitä. Minä en syö kalaa siitä syystä että oletan että sillä lähtee henki. Oletan, koska en ole kokeillut. Kovat oireet tulee jo puolen kuutiosentin kokoisesta palasta kalapuikkoa. Tunaa pystyn kuitenkin syömään jostain syystä. Myös oma iho tuottaa D:tä auringovalossa. Sitä täällä onkin yli oman tarpeen, kuka ostaa ylimääräset poies??

Juon kotona luomumaitoa, joten siitäkään ei D:tä tule. Töissä juon käsiteltyä maitoa 2dl päivässä joten sieltä tulee vähän D:tä. No mitä mun pitäis sitten syödä että saisin tarpeeksi D:tä? Purkistahan sitä voisi ottaa, mutta mieluummin ruoassa kuitenkin, kiitos. Olen huono nappien kanssa.

Finelin mukaan parhaat lähteet on ne kalat joita en siis syö. Sienistä D:tä saa jonkun verran ja kananmunasta. Maitoa ei lasketa eikä juustoa koska niissä D on kait synteettistä. Seuraavassa esimerkiksi ne ruoat mitä mun ruokavalion pitäisi sisältää jotta saisi ton 7.5 mikrogrammaa D:tä päivässä, 52.5 μg viikossa. Määrät on lasksettu viikolle koska D on rasvaliukoinen, ja tässä taulukossa on mukana myös syntsat eli maitoa ja juustoa löytyy.

200 g kanttarellia sis 25.6μg
Purkki eli 160 g tunaa vedessä sis 6.4μg (osta aina MSC-merkittyä tunaa!)
200 g kangasrouskuja sis 11μg
100g tatteja ja/tai haperoita 100g 4.4μg
2 keitettyä kananmunaa (~100g) sis 2.2μg
2dl maitoa/pvä/5pvää sis 5μg
2 siivua Polar 10-juustoa/pvä/7 päivää sis 14μg

yht 68.6μg

Muuten ihan kiva mutta mistäs saat aina rouskuja, tatteja ja kanttarellejä? Mutta joo siis on ihan mahdollista saada suht normaalilla melkein kalattomalla ruokavaliolla suositusten mukaiset D:t täyteen.

Entä sitten tämä synteettinen vs luonnollinen. Yleisesti ottaen synteettinen ei ole koskaan yhtä hyvä kuin luonnollinen. Olen koittanut etsiä tieteellistä tietoa siitä kumpi on tässä tapauksessa parempi, enkä ole löytänyt muuta kuin epäluotettavia tai siltä näyttäviä sivuja ja yksityishenkilöiden höpinöitä. Ei noihin voi luottaa. No nämä löpinät on seuraavanlaisia:

  • Molekyylit on tietyn ”kätisiä”. Luonnossa nämä kätisyydet on aina oikeita, mutta synstissanämä kätisyydet saattaa vaihtua. Kun kätisyys on väärä, kroppa ei voi käyttää ko molekyyliä- esimerkiksi vitamiinia – hyväkseen.
  • Luonnossa vitamiinit esiintyy aina muiden aineiden kanssa, ei koskaan yksinään. Yksinään nämä vitamiinit eivät ole yhtä tehokkaita kuin näiden luonnollisten kavereiden kanssa, koska ne tarvivat kavereitaan toimiakseen kunnolla.

Näitä väitöksiä seuraavat sellaiset väitteet etttä syntsat voi olla jopa haitallisia terveydelle. Esim askorbiinihappo eli synteettinen C-vitamiini paksuntaa sydämen verisuonien seinämiä (sehän ei ole hyvä juttu). No ihan kiva tieto mutta missä on se tutkimus josta tuo voin todentaa. Ei ole, on loppu.

Mistään ei vain tunnu löytyvän tieteellisiä todisteita tästä että luonnollinen vitamiini on parempi kuin synteettinen. Voihan tuo olla mutta voip olla olemattaki.

Toistaseksi kuitenkin syön vitamiinini luonnollisessa muodossa niin pitkälle kuin pystyn (lukuunottamatta maitoa ja juustoa) ja kärsin pehmeistä luista. Koska en muista ottaa tabletteja. Ja koska yleensä kaikissa asioissa aito asia on parempi kuin synteettinen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s