Miss Maailma putkiaivo

Posted On 10.03.2009

Filed under Aivopierut, IhmiSET!

Comments Dropped leave a response

Eilisen Metro-lehessä Arno Kotro sano viksusti. Se pohti taannosta Ylen maahanmuuttoiltaa, josa Juhani Mäki-Ketelä oli kysyny että ”meille tulee asekuntoisia miehiä, miksi”. Tätähän on kuulema kuultu, että niien asekuntosten miesten pitäis olla sotimasa. Arno Kotron mielestä ei kuulu. Ei, ko ”asevelvollinen nuori mies on siviili, jolle on määrätty rynnäkkökivääri kouraan, mahdollisesti kuolemantuomion uhalla. Jos järjettömään sotaan pakotettu sotilas onnistuu pakenemaan aggressiviista hirmuhallintoa, hänelle kuuluu turvapaikka siinä kuin muille vainotuille”.

Tämä ei kuulkaas oo ollenkaan näin yksinkertasta. Ensinnäki, palataanpa historiasa taaksepäin. Ko rajala alako möykyäminen, ja kaikki tai vaikka puolet tai vaikka nelijäsosa suomalaisista terveistä ihimisistä ois lähteny käpälämäkeen, niin misä oltais ny? No ehkä täsä, mutta puitteet ois erilaiset. Kieli ei välttämättä ois suomi ja raha euro. Jos Arno Kotron mielestä ”asevelvollinen nuori mies on siviili, jolle on määrätty rynnäkkökivääri kouraan, mahdollisesti kuolemantuomion uhalla”, nii mitäs varten meilä on melekeen kaikile miehile pakollinen armeija? Mitä Arno Kotro tekis jos rajala alakais nyt murina? Mie tiiän mitä mie tekisin. Mie lähtisin mettäsissiksi Tikkani kansa jos muuhun maanpuolustustoimintaan ei ois mahollisuutta. (Pittää tietenki muistaa että soankäynti on tätä nykyä erilaista ko 70v sitte, mettäsisseille ei välttämättä ois käyttöä.) Mie en vaan tajua semmosia ihmisiä jokka ei tappele kotimaan puolesta, jos joku sen maan yrittää hävittää. Kaikila kansallisuuksilla ei vissiin oo tämmöstä isän- tai äijinmaan rakkautta. Arno Kotron mielestä on siis ihan ok, että ko aggressiiviset hirmuhallittijat painaa (tai yrittää painaa) kansan ikeeseen ja rupiaa sotimaan, niin kaikkien muitten pittää paeta, niinkö? Että kenenkään ei piä panna vastaan, niinkö?

Kotro jatkaa että ”mitä enemmän asevelvolliset havahtuvat sotien mielettömyyteen, sitä vähemmän maailmassa on lapsia itkemässä tapettujen vanhempiensa vieressä”. Siis että ko ihimiset havahtuu sotien hulluuteen, niin vähemmän on sotia, niinkö? Justiinsa. Kuulostaa miss Maailman järkeilyltä. Toivon maailmanrauhaa ja aijon toimia missivuotena sen hyväksi. Kruunu pääsä.

Tuo koko Kotron kirijottelu tuntuu ihan missmaailmalta. Maailmanrauhaa. No sitähän kaikki toivoo, eikä KUKKAAN ole ainakaan minun kuulteni sanonu että pakolaisia tai evakkoja ei sais tänne ottaa. Kyse on siitä kuka on pakolainen tai evakko ja mitä niile ihmisraunioile tapahtuu sen jäläkeen ko ne tänne tullee. Osa soppeutuu uuteen tilanteeseen, uuteen maahan, maan lakkeihin, ja tekkee parhaansa täälä ellääkseen. Osa ei. Osa lähtee takasin kotimaahan ko sota on ohi. Osa ei.

Kotron ajattelu tuntuu olevan miehile tyypillistä putkiaivoilua. ”Meillä on velvollisuus auttaa sotaa pakenevia.” Ei ole, mutta me halutaan auttaa. Ainakin mie haluan. Kotron mukkaan on väitelty ”sanojen pakolainen, siirtolainen ja työperäinen maahanmuuttaja sisällöstä”… ”mutta aivan selvää on pitäisi olla, että Suomen velvollisuus sivistysmaana on resurssien mukaan tarjota turvapaikka sodan jaloista pakeneville”. Tittidii. Putkiaivo ei nyt tajua, että näilä kolomela, tai ite asiasa nelijällä – lissään turvapaikanhakijan listaan – sanala on merkitystä. Siirtolaisela ei välttämättä oo mittään tekemistä soan kanssa. Minusta se on aika neutraali sana; joku joka muuttaa jonneki muuale. Itekki oon, Suomen sisälä. Pakolainen on joku jota vainotaan vaikka siksi että se kirijailijana kirijoittellee semmosta mistä paikallinen hallinto ei tykkää ja ko ei tykkää, meinaa saaha narun kaulaan. Tämä on kuulkaas ihan määritelty YK:n sopimuksesa. Työperänen maahanmuuttaja tullee tänne usiasti niin että työpaikka on jo valamiina. Näitä on palijon, hyvä niin. Enemmänki menis. Mutta se turvapaikanhakija. Ko ne kaikki ei oo turvapaikanhakijoita. Jokku niistä on elintasosoppareita. Ne tullee tänne siksi että mejän sosiaaliturva on niin päin mäntyä että sitä on heleppo käyttää hyväksi. Ne ei kunnioita esimerkiksi EU:n sopimuksia ja jos eivät yhestä maasta turvapaikkaa saa, niin siirtyvät seuraavaan. Näitäkö tänne pitäis ottaa? Niitä, jotka on paenneet traagisesti soan jaloista, onnistuneet tulemaan tänne, ja sitte valittaaa että ”ei meillä ole TV:tä”. Mie luulen, että jos joku OIKIASTI on paennut sottaa henkensä eestä, ollu ties minkälaisisa oloisa mahollisesti, jopa toennäkösesti iliman ruokaa ja vettä, ja päätyny tänne, se ei ihan ensimmäsenä valita television olemattomuutta. Ja OIKIASTI paenneet, jokka koittaa saaha ensin ittensä kuntoon ja sen jälkeen ellää maasa maan tavala, rauhasa, tervetuloa vaan.

Hmm, olipa vaikea kirjottaa omalla kielellä. Pitää harjotella lisää.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s