Kuka koiran hännän nostaa jos ei koira itse

HS kertoo että tutkijat ovat taas repäisseet ja tutkineet! Tällä kertaa koiran hännän heilutusta.

Hyvähän se on eläinten käytöstä tutkia, en minä sitä, mutta ihmiSET!

”Kaikki tietävät, että häntää heiluttava koira on valpas ja iloinen”, kertoo HS. No ei, kaikki eivät tiedä että koira joka heiluttaa häntää on valpas ja iloinen, koska koira voi heiluttaa häntää useilla eri tavoilla.

”Nyt tutkijat kuitenkin osoittavat, että hännän heilutukseen kätkeytyy hienovaraisempiakin viestejä. ” OOHH IHANKO TOTTA???

Minä olen seurannut noita läipiirin hurttia. Esimerkiksi äitin pötkylä, joka painaa 65 kiloa, ei pidä kaikista ihmisistä ja koirista. Siksi, kun menemme tutustumaan uuteen tuttavuuteen, seuraamme koiran vinkeitä ja koitamme tulkita vinkeistä että mitä mieltä pötkylä on uudesta tuttavuudesta. Jos häntä sojottaa suorana ja heiluu vain ihan vähän ja koira töröttää pää pystyssä, se ei todellakaan kerro siitä että pötkylä on valpas ja iloinen. Se kertoo siitä että pötkylä ei vielä tiedä miten tähän uutuuteen pitäisi suhtautua, se on vähän epävarma mutta todellakin valpas. Monesti häntä alkaa pikkuhiljaa viuhua enemmän ja pää laskeutuu töröasennosta, mikä kertoo että tämä uutuuskaveri on ok. Joskus kuitenkin häntä lakkaa heilumasta, niskakarvat nousevat pystyyn ja jos väliin ei mene, tulee rähinä.

Siinä oli vain yksi esimerkki. Nyt tutkijat ovat robottikoirien kanssa tutkineet koiran hännänheilutusta, vaikka ainoa mitä olisi pitänyt tehdä, olisi ollut kysyminen koiranomistajilta ja kouluttajilta, esimerkiksi Victoria Stillwelliltä (jota muuten palvon ja joka blogissaan kertoo koiran kouluttamisesta positiivisin elkein, suositan!). Olisi ollut vähän helpompaa ja halvempaakin varmaan tuollainen tutkimus kuin tämä robottitutkimus.

Victoria Stillwell on muuten kertonut, että jos koira menee selälleen, se ei välttämättä tarkoita että sitä pitäisi rapsuttaa masusta. Selälleen menolla koira saattaa viestiä että ei ole uhka – koska paljastaa havoittuvimman kehon osansa – ja pyytää lähestyvää ihmistä tai eläintä menemään pois. Jos tässä tilanteessa menet rapsuttamaan koiraan masusta, saatat hetkeä myöhemmin olla yhtä sormea köyhempi. Ja saat syyttää siitä vain ja ainoastaan itseäsi, koska koira pyysi sinua perääntymään etkä sinä pönttö uskonut.

Niin, että jos nyt kohtaatte koiran, niin (älkää nyt ainakaan menkö käsi ojossa omistajalta lupaa kysymättä koiraa rapsuttelemaan vaan) katsokaa miten se käyttäytyy. Antakaa koiran tulla tykönne (PUN) ja antakaa koiran päättää haluaako se tutustua teihin. Jos koira tulee haistelemaan, sille voi ojentaa käden ALAKAUTTA -siis kämmen ylöspäin käsi koiran leukaa alemmalla tasolla – ja rapsutella ja silittää rinnasta ja kyljestä. Hyvä olisi kans mennä koiran tasolle, on paljon helpompi kommunikoida jos silmät ovat samalla tasolla, eikä ihminen näytä koirastakaan sitten niin uhkaavalta ja isolta.

Ja miksi puhun seuraavat puoli vuotta koirista? Meille tulee hauvavauva 🙂 EikuPönö aloittaa todennäköisesti oman blogin tuossa viikon 11 viikonloppuna.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s