Ruoka pitää tappaa

Terve taasen, ihmisten ihme hommat ihmetyttää mua aina vaan. On tässä ollut Audi-Koslaa, on ollut possunuhapaniikkia, tuli tuossa yksi tuomiokin kun joitakin uskontoja saa kritisoida ja toisia ei mutta kirjoitanpa nyt siitä että ruoka pitää tappaa.

Moni lehti, esim HS, Iltasanomat ja Iltalehti sekä Aamulehti ovat nostaneet metelin siitä että kanoja tapetaan. No, minusta kanojen nykyaikainen kasvattaminen on epäeettistä ja niinpä en ostakaan tehotuotettua kanaa (enkä muuten possuakaan). Tässä haloossa on kyseessä sellainen vehje, jolla voidaan pistää elävä kana hengiltä silppurissa.

Tuo kuulostaa aika brutaalilta, mutta katsotaas mitä ne lehdet kirjoittaa.
HS:
”Ylitarkastaja Sari Salminen Evirasta kertoo Etelä-Suomen Sanomissa, että Suomessa saa käyttää laitetta, jonka pyörivät terät aiheuttavat kuoleman heti.”

Niiiiinnn… Saa kyllä käyttää laitteita missä eläin kuolee heti eikä jää kitumaan. Siis tämähän on ihan kauheaa! Että ei jää kitumaan! Joku roti tähän nyte!

Etelä-Suomen sanomat kertoo että ”Eläinten ystävät pöyristyivät asiasta, sillä tarpeettoman kärsimyksen ja tuskan aiheuttaminen eläimille on eläinsuojelulain mukaan kiellettyä.” Eläinten ystävien mielestä siis tämmönen hetitappava toimitus ei ole hyvä. Niinkö?

No arvatkaapa mitä! Lintukodossamme Suomessa tehdään tämmöisiä kanasilppureita. ESS:ssä kerrotaan, että Petsmo Productsin myyntipäällikkö Sture Granlund on vakuuttanut, että teurastus ei aiheuta linnuille tuskaa. Kanat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen jauhamista. Joo-o.

Miettikääpä kuulkaa ite. Haluaisitteko tulla lopetetuksi hetivälittömäksipoksloppu? Vai haluaisitteko jotain muuta?

Tässä keississä risteävät monet asiat, jotka saavat ”eläintenystäville” palkokasvin hengityselimeen. Ensinnäkin on turkistarhaus, joka minun mielestä on syvältä ja poikittain ja kaikki ihmiset jotka turkiksia käyttää ja viljelee, pitäisi ruoskia. Toinen esiintyvä asia on se että kana on ruokaa. Se voi olla minkin ruokaa mutta se on ihmisen ruokaa myös. Ja ennen kuin kanasta tulee ateria, se pitää lahdata. Live with it. Kolmas asia on se miten lahtaaminen tapahtuu. Minusta sen pitää tapahtua mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Lehtijutuissa jossa kanahakkuria käsiteltiin, kerrottiin että TERÄT AIHEUTTAVAT VÄLITTÖMÄN KUOLEMAN. Joo, no riittää mulle. Aina vaan parempi jos vielä ennen teristelyä laitetaan hiilidioksidia kuuppaan.

Nämä eläintenystävät nyt ovat kuitenkin ilmeisesti hermostuneet siitä, että kanat tapetaan hengiltä. Niin. Jos ruoka elää ja hengittää ja siitä meinaa saaha einestä, niin se ruoka pitää tappaa. Ihan, hengiltä tappaa. Se ruoka on elävä kun sitä aletaan tappaa ja kuollut kun tappaminen lopetetaan. Siis ruoka tapetaan elävänä. Nämä eläintenystävät ei ilmeisesti tajua, että sitä kanasta ei kannata tehdä sapuskaa kun se elää (tai no munia voi tietysti oottaa, mut jos lihaa meinaa saada niin ei). Tajuaako nämä eläintenystävät että se kana mitä he ostavat kaupasta, on tapettu myös. Sekin kana, tai siis broileri, eihän kaupassa kanaa enää myydä, on ollut joskus munanen, sitten pikkuinen söpö keltainen untuvikko ja sitten se on kuudessa viikossa turvotettu mittoihinsa ja sitten tapettu. Koko sen kuuden viikon ajan se broisku on elänyt rinta rinnan, ihan siis kylki kyljessä veljensä ja siskonsa kanssa. Onpa kananarvoista elämää… Niin että mitä jos vaikka lakkaisitte hermostumasta itsestäänselvyyksistä kuten että jos kanaa meinaa syödä tai syöttää muille elukoille niin se pitää tappaa – tässä silppurissahan kuolema kuulosti aika inhimilliseltä eikä rääkkäykseltä – ja alkaisitte hermostua siitä miten ne kanat elävät. Ja possut! Possut ovat hyvin älykkäitä eläimiä ja tehotuotettu possu ei taatusti voi hyvin.

Minä olen muutaman ”eläintenystävän” tavannut ihan itse henkilökohtaisesti. Yksi näistä ihmisistä on kaverini, aivan ihana ihminen mutta tässä asiassa minun lokiikkani ei kohtaa hänen lokiikkaansa. Hän sanoo levansa suuri eläinten ystävä, hänellä on löytökoira (ihana karvahousu muuten!) jota hän pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta kun tulee kyse ruuasta niin ”en halua ajatella kun se on niin kauheaa”. Hän syö broileria mutta ei punaista lihaa. Ja broileriahan ei tunnetusti saa Suomessa luomuna. Jo se että ”ei halua ajatella kun on niin kauheaa” saa minut katsomaan kieroon.

Tämä asia on osa isompaa ongelmaa. Ihmiset eivät nykypäivänä tajua mistä se ruoka tulee. Sehän tulee kaupasta, eikö niin? Ihmiset eivät tajua, että liha, jota he syövät, on joskus ollut syövä, paskova, hengittävä elukka, joka on sitten pitänyt tappaa. Ja koska lihansyöjiä on paljon, niitä eläimiäkin pitää olla paljon ja niin pääsemme tehotuotantoon. Tehotuotanto on perseestä.

Seuraavan kerran kun olet kaupassa ostamassa sitä päivittäistä liha-annostasi, mieti miten se eläin on elänyt ja miten se on tapettu.

Minä en tuntenut luopuvani mistään kun lakkasin tehotuotetun lihan ostamisen. Minä olen miettinyt asian alusta loppuun asti, ja tiedostan että liha mitä syön, on joskus elänyt. En ole käynyt kanalassa enkä sikalassa enkä edes nykyaikaisessa navetassa, mutta olen nähnyt miten liha päätyy lautaselleni. En ole itse vielä lopettanut yhtään eläintä. Luultavasti se on ennemmin tai myöhemmin edessä ja lupaan tehdä kaikkeni sen eteen että kuolema olisi kivuton ja nopea. Olen ollut aukaisemassa lopetettua eläintä, olen kaapinut ulos sen vatsaontelosta lämpimiä, vereltä ja paskalta haisevia sisälmyksiä (ja kyllä siellä käynyt ruohokin haisi), olen ollut nylkemässä ja paloittelemassa sitä elukkaa. Minä tiedän minkälaisen uhrauksen yksi yksittäinen eläin tekee jotta minä saan käristystä. Minusta lihaa saa syödä, mutta tiedostan myös sen mitä tapahtuu ennen sitä syömistä ja haluan että possu saa elää possumaista elämää ja hirvi hirvimäistä elämää ja kana kanamaista elämää ja että nämä elukat lopetetaan mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Toki jos miettii asian läpi ja on sitä mieltä että ihan sama mitä se eläin kokee, ja syö silti tehotuotettua lihaa niin onhan se näkökulma tuokin. No, ainakin asia on tiedostettu. Minä haluaisin viedä tällaiset ihmiset tehosikalaan ja teurastamolle. Harmi vaan että niihin ei tavallinen tallaaja pääse.

Joka tapauksessa, mulle on ihan turha tulla enää selittään että ”eihän eläimiä saa tappaa elävältä” tai että ”on niin kauheaa että en halua ajatella”, jos ei itse kuitenkaan tee eläinten olojen parantamiseksi mitään. Minä teen. En osta tehotuotettua lihaa. Teepä sinäkin äläkä osta. Ja syö enemmän kasviksia.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s