Kotilääkärin lynkkaus

Posted On 29.07.2009

Filed under Aivopierut, IhmiSET!, Terveys

Comments Dropped one response

Olen lomalla ja aikaa ajatella on ollut paljon. Toisaalta televisiosta, radiosta ja lehdistä tulee sellaista tuubaa ja välillä asiaakin, että pitää nyt kirjoitella.

Ihan ekana lyttään Kotilääkäri-lehden Helmikuu 2009 -numerossa olleen tupakka-jutun – myöhässä, koska lehti tulee äidilleni jonka luona en ole käynyt sitten helmikuun alun. Jutussa kehotetaan tumppaamaan koska sitä ja tätä. No sehän on ihan hyvä kehotus. Kirjoituksessa annetaan myös ohjeita siitä että miten onnistuu parhaiten. Lisäksi on haastateltu kokeilijoita ja niitä jotka ovat pitempään sauhutelleet mutta lopettaneet.

Sivulla 19 erikoislääkäri Sirkku Vilkman kertoo että
Nikotiini vaikuttaa aivoissa mielihyväkeskukseen niin, että tupakointi tuntuu hyvältä. Nikotiini palkitsee, piristää ja rauhoittaa. Tupakointi kontrolloi myös jonkin verran nälkää sekä kipua. Kun nikotiinin määrä veressä laskee, tulee epämiellyttävä olo. Tämän takia tupakkaa on saatava lisää. Nikotiiniriippuvuus syntyy nopeasti, toisille helpommin kuin toisille, sillä geenit vaikuttavat selvästi siihen, miten vahvaksi nikotiini- ja tupakkariippuvuus kehittyy.

Olen muuten yllättynyt tästä geenihommasta. Tämä on ensimmäinen kerta kun näen sen kirjoitettuna. Omasta ja kavereideni kokemuksesta tiesin tämän jo etukäteen, mutta on kiva nähdä asia myös kirjoitettuna.

Tohtori Sirkku jatkaa sivulla 23 että ”Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden käyttöä ei tule pelätä, sillä niistä ei voi tulla riippuvaiseksi. Ne eivät toimi aivojen mielihyvkeskuksen puolella vaan lievittävät vain vieroitusoireita.

ANTEEKSI MITÄ?

Ensinnäkin, puhuttaessa nikotiinikorvaushoitovalmisteista, tarkoitetaan nikotiinilastaaria, -purkkaa, -imeskelytabletteja, -kielenalustabletteja ja -inhalaattoria. Nämä kaikki tuotteet sisältävät nikotiinia eri määriä. Kyse ei siis ole nikotiinikorvaushoitotuotteista vaan nikotiinituotteista joilla korvataan tupakointia. Eihän heroiiniriippuvaisellakaan heroiinia
korvata heroiinilla vaan ihan muilla aineilla. Puhukaamme siis tupakoinnin
korvaushoitovalmisteista.

Toisekseen, ensin Sirkku-täti sanoo että nikotiiniriippuvuus syntyy nopeasti ja seuraavaksi hän sanoo että nikotiinista ei voi tulla riippuvaiseksi. Siis jos se saadaan kehoon jollain muulla keinolla kuin tupakoimalla. Sirkulla ei nyt taida olla ihan viimeisintä tietoa nikotiinista ja lisäksi logiikka on Sirkulla hukassa… Sirkun sanomisia nikotiinituotteiden riippuvuutta aiheuttamattomuuteen ei kannata uskoa.

Itse olen jäänyt koukkuun nikotiinituotteisiin; ensin tupakkaan, sitten imeskelytabletteihin ja sitten inhalaattoriin. Vaihdoin takaisin tupakkaan. Tuttavani on jäänyt koukkuun inhalaattoriin. Hän on ollut savuton jo kolmisen vuotta, mutta imeskelee yhä inhalaattorin kautta nikotiinia.

Sivulla 22 Sirkku kertoilee lisää puutaheinää: kun lopettaa tupakoinnin, niin ”Painonnousu on kuitenkin väistämätöntä, koska nikotiini kiihdyttää aineenvaihduntaa. Yleensä kiloja tulee lisää 2-3.

Ihan hirviää tuupaa. Paino nousee, koska energiaa tulee ruuasta enemmän kuin sitä kuluttaa. Kukaan ei pakota syömään edes tupakoinnin lopettajaa syömään enempää kuin kuluttaa. Nikotiini kiihdyttää aineenvaihduntaa kyllä, mutta päivittäisessä energiataloudessa kyseessä on aika vähästä kalorimäärästä, kuulemani mukaan noin 100-200 kilokalorista (lisään lähteen jos/kun löydän sen). Lisäksi jos käyttää lopetuksen apuna liikuntaa (toivottavsti entistä enemmän) niin paino ei ihan takuulla nouse jos katsoo mitä syö ja kuinka paljon.

Miettikääpä ketä kuuntelette ja kuinka kriittisesti. Vaikka kuinka ois lääkäri tai asiantuntija niin omaa päätä pitää käyttää. Tässä tapauksessa Sirkku on lynkattu. Seuraavaksi lynkkaan yhen ransalaiset tytsän.

Advertisement

One Response to “Kotilääkärin lynkkaus”

  1. S

    HURAA!!!! Olen kyllä niin tasan samaa mieltä. Sääli vaan että moni on senkin jutun lukenut ja uskoo ”kun lääkäri sanoi”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s