Laserointia

Posted On 12.06.2009

Filed under I lovez, Terveys

Comments Dropped 2 responses

Uskalsin viimein mennä laseroimaan pois silmälasini. Nyt niillä saa heittää kuikkaa.

Olen miettinyt leikkausta jo useita vuosia, mutta esteeksi ovat nousseet (minulle) liian huono tekniikka ja hinta. Nyt molemmat olivat kohdallaan ja ZAP, lasit pois. Leikkaus suoritettiin Tallinnassa Laservisioon-klinikalla.

Lähdetäänpäs hinnasta

Suomessa leikkaus maksaa satoja euroja enemmän kuin Tallinnassa. Seuraavassa lista joistakin suomalaisista lääkäritaloista jotka leikkauksia suorittavat (suluissa tiedot mitä kaikkea hintaan kuuluu). Listassa vain Femtolasik-menetelmä. Tiedot kunkin sairaalan sivuilta.

Mehiläinen Helsinki € 3489.50 (molempien silmien esitutkimus, molempien silmien femtolasik, hoitotakuu 1 vuosi = uusintaleikkaus ilmaiseksi)
Eiran sairaala Helsinki €3300 (molempien silmien femtolasik)
Mehiläinen Tampere € 3489.50 (molempien silmien esitutkimus, molempien silmien femtolasik, hoitotakuu 1 vuosi = uusintaleikkaus ilmaiseksi)
Turun silmälaser €3320 (molempien silmien femtolasik, esitutkimus maksaa € 274.45)
Laser-Porus Oulu € 2970 (molempien silmien femtolasik, esitutkimus maksaa €194, hoitotakuu 1-2v = uusintaleikkaus ilmaiseksi)
Laservisioon Tallinna €2100 (esitarkastus, molempien silmien femtolasik, 2 jälkitarkastusta, antibioottitipat, 2 v hoitotakuu = uusintaleikkaus ilmaiseksi, toimistokulut)

Vaikka jouduin matkustamaan kaverin kanssa Tallinnaan ja olemana siellä 2 yötä, koko satsi tuli silti halvemmaksi kuin missään paikassa Suomessa. Lisäkustannuksia tuli/tulee seuraavasti (hinnat kahdelta henkilöltä jos ei toisin mainittu):
Laivamatkat €52 (Viikkarin tarjouksella toiseen suuntaan €2/hlö, paluumatka listahinnoilla)
Majoitus 16eurHostellissa €64 (Paikka oli vähän ränsistynyt, mutta lähellä satamaa ja keskustaa, lakanat ja pyyhkeet oli puhtaat, vessa siisti ja suihkusta tuli vettä – lämmintäkin. Asuinosastoon pääsi vain jos respan hlökunta painoi ovenavausnappia eli turvallisuuskin oli kohdallaan.)
Kostetutavat silmätipat €20
Matkat jälkitarkastukseen (kuukauden päästä, vain omat matkat) max €50
Todistus optikolta ajokorttimuutosta varten €12
(Ajokorttimuutoshinta myöhemmin…)

Kokonaiskustannus on siis (ilman ajokorttimuutosta) €2298. Edelleen satoja euroja halvempi hinta kuin suomalaisissa laitoksissa.

Mainituissa hinnoissa ei ole otettu huomioon ajokorttimuutosta varten tarvittavaa lääkärintodistusta. Joissakin paikoissa se kuuluu hintaan, joissakin ei. Laservisioonissa se ei kuulu hintaan. Mainituissa hinnoissa ei myöskään ole otettu huomioon silmälasittomasta naamasta paremmin näkyvien silmäpussien poistoleikkausta.

Tekniikka

Tallinnassa käytetään samaa tekniikkaa kuin mainituissa suomalaisissa laitoksissa. Leikkaus tehdään kokonaan laserilla, myös siis läpän leikkaus, joka tehdään femtosekuntilaserilla. Leikkaussalissa oli mukana suomalainen koneinsinööri valvomassa laserlaittoistoa. Ainakin mulle tuli siitä turvallisempi olo, joillekin vaikutus voi olla päinvastainen.

Suoritus

Suoritus alkaa esitarkastuksella, jossa todetaan että laserleikkaus joko voidaan tai ei voida tehdä. Jos tullaan siihen tulokseen, että ei voida tehdä, Laservisioon laskuttaa vain esitarkastuksen hinnan 350EEK (=€22). Suomessa esitarkastushinnat ovat väistämättä yli satasen, jopa yli €200.

Jos esitarkastuksessa todetaan että leikkaus voidaan tehdä, sovitaan leikkausaika. Yleensä esitarkastus on leikkausta edeltävänä päivänä, mutta sain tungettua ne samalle päivälle. Esitarkastus oli klo 10 ja leikkausta varten piti klinikalle mennä klo 14.15.

Saavuin klinikalle 14.05, sain 5 mg Diapamin ja pääsin samantien uuteen tarkastukseen. Allekirjoitin leikkaussopimuksen, laitoin kenkieni päälle suojapussit ja pääsin leikkausalikerrokseen. Siellä silmiini tiputeltiin jos jonkinnäköistä tippaa, joista yksi laji oli puudutusaine. Päähäni laitettiin myssy jotta hiukset eivät lentele pitkin leikkuusalia (no ei ne niin pitkät ole että ne oikeasti hulmuais). Tässä vaiheessa minua ei vielä varsinaisesti jännittänyt.

Minut ohjattiin leikkauspöydälle, jonka pääpäädyn päällä oli sillan mallinen vehje joka oli se itse laseri. Tässä vaiheessa pulssini lensi kattoon ja epäilen että verenpaine myös. Esilääkitys, se vaivainen 5mg:n Diapam, ei vaikuttanut tuntuvasti. Olisi samantien pitänyt pyytää kaksi nappia 🙂 Silmien lisäksi silmäluometkin puutuivat hiukan, mikä tuntui omituiselta. Pystyin kuitenkin räpsyttelemään ripsiäni, eli puudutusaine ei levinnyt koko luomeen.

Oikea silmä operoitiin ensin. Luomet levitettiin levittimellä – samanlaisella mitä näkyy Kellopeli appelsiini – elokuvassa – ja silmiin tiputeltiin tippoja jotta ne eivät kuivuisi. Siltahärveli liukui naaman ylle. Silmäkuopan päälle painettiin laite jolla silmän pinnasta leikattiin läppä Femtolasik-laitteella. Laitetta painettiin luuta vasten melkolailla lujaa, ja se oli epämukavaa. Kun läpän leikkuu aloitettiin, koneinsinööri ilmoitti että ”aloitetaan laserilla toimitettava läpän leikkaus joka kestää 30 sekuntia… jäljellä 28 sekuntia… jäljellä 25 sekuntia…jäljellä 20 sekuntia” jne kunnes läppä oli leikattu ja insinööri ilmoittu että ”läppä on leikattu, siirrytään korjausleikkaukseen”. Läpän leikkauksen aikana näkö hävisi totaalisesti, silmä näki vain mustaa.

Silmäkuopan päälle painettu vehje poistettiin ja aloitettiin sarveiskalvon laserointi. Sinä aikana näin punaisia ja vihreitä vilkkuvaloja. Mitään ei tuntunut. Jossain vaiheessa haiskahti vähän palaneelle. Kun muokkaus oli tehty, lääkäri asetteli läpän paikoilleen jollain lärpäkkeellä jonka siis näin, mutta en tuntenut.

Toinen silmä operoitiin samoin, mutta koska mulla on ”pieni vasen silmä” niin sitä läpänleikkuuhärveliä jouduttiin painamaan silmäkuopan päälle kovempaa ja se sattui. Tuntemusta ei todellakaan voida sanoa enää epämukavuudeksi, se oikeasti sattui. Mutta ei kovaa.

Ennen toimenpidettä ja sen aikana huoneessa olevat laserlaitteistot humisivat ja surisivat käytännössä koko ajan. Insinööri jutteli mulle mukavia.

Itse toimenpide kesti kokonaisuudessaan n 20 minuuttia. Toimenpiteen jälkeen makasin muutaman minuutin leikkauspöydällä silmät kiinni. Sen jälkeen minut ohjattiin ”toipumishuoneeseen” joka kyllä itseasiassa oli käytävä jossa oli sohva. Minulle toimitettiin teetä (ois saanut myös kahvia) ja suklaakompiaisia. Makasin sohvalla melkein 2 tuntia silmät kiinni. Silmät olivat valonarat ja niissä tuntui olevan koko Ämmässuon kaatopaikka, niin täynnä roskia ne tuntuivat olevan.

Ennen leikkausta sain lapun jossa kerrottiin miten leikkaukseen valmistaudutaan (ei meikkiä ym) ja leikkauksen jälkeiset olotilat. Lapussa sanottiin että silmässä on voimakasta roskantunnetta parin tunnin jälkeen leikkauksesta ja silmä on valonarka. Mulla oli roskantunnetta ihan siihen asti kuin menin nukkumaan, mutta mikäs ihme se on kun silmään oli just leikattu haava.

Aurinkolasit laitoin päähän heti kun tulin leikkuuhuoneesta pois. Nukun nyt viikon ajan ne päässä. Ohjelapussa luki myös että ”suihkuun saa mennä seuraavana päivänä”. Öh, jaa? Mitenkäs se vaikuttaa leikkuuarven paranemiseen jos käyn suihkussa pesemässä kainoalot, pyrssin ja jalat? No ei mitenkään, menin siis illalla suihkuun. Naamanpuhdistukseen käytin levitä-pyyhi-ainetta. Silmiin ei saa mennä vettä viikkoon, eli saunat ja kunnolliset naamanpesut on syytä unohtaa. Valmistautua voi myös siten, että ostaa ETUKÄTEEN sen levitä-pyyhi-naamanpuhdistusaineen.

Seuraavana aamuna herätessäni roskaisuuden tunne oli tiessään. Jälkitarkastus oli klo 10 ja lääkäri sanoi tuloksen olevan erinomainen. Nyt käyttelen antibioottitippoja viikon ajan usean kerran päivässä ja kostetuttavia tippoja puolen vuoden ajan vielä useamman kerran päivässä – noin tunnin välein näin alkuun.

Kokonaiskokemus oli hyvä ja tulos ihana! Nyt ei enää kiväärin kiikari voi potkasta silmälaseihin aiheuttaen mustelmia nenänvarteen 😀

Advertisement

2 Responses to “Laserointia”

 1. Lauri

  Moi,

  Mitenkäs silmät nyt voivat? Voitko suositella Laservisioonia myös muille? Olen itse miettinyt käydä leikkauttamassa samassa mestassa, siksi eksyinkin blogiisi kun lueskelen eri ihmisten kokemuksia..

  Voisit käydä pistämässä kokemuksista lyhyttä raporttia jollekkin yleissivustolle myös, esim http://www.silmaleikkaus.net. Sinne on moni laittanut kokemuksiaan ylös, niin on helpompi vertailla.

  Ystävällisin terveisin,

  Lauri

 2. Arktinen Haapa

  Kiitos kommentista.

  Leikkuusta on nyt 1½ vuotta ja silmät voivat hyvin. Ne kyllä kuivuu ja siksi näkö sumenee mutta tätä tapahtui jo ennen leikkausta joten tämä oireilu ei ole mitenkään hälyyttävää. Ja siitähän pääsisi eroon jos jaksaisi/muistaisi käyttää silmätippoja. Leikkausarvet parantuivat täydellisesti eikä mitään haloja ole ilmennyt.

  Näköni ei mennyt täysin normaaliksi. Toinen silmä on normaali (=1.0) ja toinen, harmikseni tähtäyssilmä on hiukan miinuksella. Korostan, hiukan, laseja ei tarvi edes ajaessa vaikka minulla on kuorma-autokortti.

  Monestihan silmät jätetään kuulema eri parisiksi koska sitten kun ikänäkö alkaa vaivata niin laseja ei tarvi heti. Tiedä sitten onko totta. Olisin saanut miinussilmään ilmaisen korjauksen mutta en halunnut juuri tuon ikänäön takia. Lisäksi miinusta on niin vähän että ei se tähtäilyä haittaa, mulla on hyvä kiikari 🙂

  Oman kokemuksen perusteella voin suositella Laservisiioonia myös muille. Toki teen suosituksen sillä perusteella että jos haluaa hyysärilääkäriä niin tuolla voi tulla paha mieli. Lääkäristä paistoi läpi että hän ei ollut mikään sisar hento valkoinen vaan hän oli tekemässä työtä. Käytöksensä oli moitteetonta mutta jotenkin siitä tosiaan paistoi läpi se että ystävällisyys ja huolehtivaisuus oli teennäistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s