Pöllöt!

Posted On 04.06.2009

Filed under Aivopierut, IhmiSET!

Comments Dropped 2 responses

Viime viikolla tuli uutislähetyksessä – muistaakseni oli kyseessä Maikkarin uutiset – pitkä juttu siitä että pöllöt auttavat metsänomistajia myyrävahinkojen vähentämisessä. Mulla oli jo siinä vaiheessa haavi auki että IHANKO TOTTA!!! Siinä puhuttiin jostain tutkimuksesta ja käytiin metässä pöllönpöntöllä rengastamassa poikasia. Tutkijalla oli Darth Vader -tyyppinen pönttö päässä, pöntössä oli myös naamasuoja. Se olikin tarpeen, sillä pöllönpöntössä oleilevaa 4 poikasta suojeleva pöllöäiti mäjäytti itsensä lennosta tämän pöllötutkijan kaaliin.

Se minua eniten ihmetytti että IHANKO TOTTA pöllöt vähentävät myyrätuhoja syömällä myyriä. IHANKO TOTTA??? Kai tuon nyt ois vähempijärkinenkin metsänomistaja joka tuntee metsänsä voinut kertoa…

Nyt HS kertoo samaa asiaa. Voi että on köyhä uutiskesä että tämmösiä ittestään selvyyksiä pitää kertoa. Onko jengi jättäny biologian oppitunnit ala-asteella väliin kun pitää ihan tutkia ja uutisoida valtakunnan isoimmassa sanomalehdessa että pöllöt syövät myyriä?

Täytyy kyllä ihmetellä tuota tiedemaailmaakin kun Hesarin uutisessa sanotaan että ”Ikuinen arvoitus metsäpiireissä on ollut, pystytäänkö petolintuja suosimalla pitämään taimikkoja järsivät myyrät kurissa. Yleinen tieteellinen käsitys on ollut, että ei.” Maalaisjärki plus plus?
Seuraavaksi varmaan uutisoidaan että sääsket imevät verta, eläinten poikasia ei saa vieroittaa emosta liian aikaisin ja että Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen. Ottakaa myös huomioon että ”Tutkijat ovat tuloksesta haltioissaan. ” Niin. Minä olin haltioissani kun ekan kerran näin hirven elävänä metsässä. Tiesin kyllä että niitä siellä on ja että ne ovat isoja ja majasteetillisia ja mahtavia eläimiä mutta olin silti haltioissani. Oiskohan tässä kyse samasta asiasta?

Advertisement

2 Responses to “Pöllöt!”

  1. S

    Kyllä se mun mielestä on uutinen siinä mielessä että myräkannat kasvaa joinakin vuosina ihan järjettömän kokoisiksi ja pöllöjä ja muita myyrien vihollisia on kuitenkin suhteellisen vähän myyräkannan kokoon verrattuna. Myyräkantojenhan ajatellaan romahtavan säännöllisesti juuri siksi että ne pääsevät liian isoiksi, eikä esim. petojen saalistuksen vuoksi. Tätä kun ajattelee, ei ole ollenkaan selvää, että vaikuttaako se pöllön ruokailu myyräkantaan hiirenpaskan vertaa vai ei, ENNEN kuin se on ihan tutkittu.

    • Arktinen Haapa

      Tässä oli kyse uutisoinnin luonteesta: ”PÖLLÖT AUTTAVAT MYYRÄTUHOJEN TORJUNNASSA” oli otsikko. Niin, daa, yhtä hyvin voisi otsikoida että ”PÖLLÖT SYÖVÄT MYYRIÄ”. Itse tutkimus oli siinä mielessä mielenkiintoinen että oli tutkittu yhtä pientä pöllölajia ja todettu että jos myyräkanta on ihan valtava niin ei ole pöllöistäkään enää apua torjunnassa kun ei ne kaikkia ehi syyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s