Kuume

Posted On 26.05.2009

Filed under Terveys

Comments Dropped 2 responses

Mulle on selitetty että kun on kuumetta, se tarkoittaa sitä, että kropan immuunisysteemi taistelee verisesti taudinaiheuttajia vastaan. Olen lisäksi omakohtaisesti kokeillut mitä kuumeen alentamattomuus tekee taudin pituudelle. Kokemukseni mukaan kova kuume lyhentää ainakin flunssaa.

Hyvä Terveys -lehden numero 7/2009 kertoo sivullaan 49 jutussa nimeltä ”Kyllä äitikin tietää” Totta vai tarua -sarjassa että
Väite ”Jos kuumeen alentaa kuumelääkkeellä, tauti paranee entistä hitaammin” on tarua koska ”Tulehdustaudin paraneminen riippuu elimistön oman puolustusjärjestelmän toiminnasta eli immunologisista tapahtumista, joita kohtuullinen lämpö, mutta ei kuume, saattaa nopeuttaa. Kuumeen alentaminen parantaa vointia, esimerkiksi ruokahalua, joten se saattaa jopa nopeuttaa paranemista”. Kommentoijana ja totuuden torvena ovat lääkärit Ilkka Kunnamo, Matti Korppi, Anna-Liisa Enkovaara ja Maarit Vuorela.

Lääkärit varmaan kyllä tietää paremmin kuin se äiti, mutta miten sitten selitetään tämä minun kokemukseni? Sisarellani on muuten samanlaisia kokemuksia. Onko meillä mahdollisesti joku mutaatio joka saa kroppamme toimimaan näin?

Aikaisemmin jos mulle tuli flunssa, lämpö nousi siihen 37,5 asteeseen ja tauti kesti joko 14 päivää tai 2 viikkoa. Mulle ei aikaisemmin ole noussut kuumetta tuon enempää. En ole myöskään ottanut mitään kuumetta alentavaa lääkettä koska siedän kohtuuliset kivut ja säryt. Viime vuosien aikana mulle on kuitenkin ruvennut nousemaan megalomaanisia kuumeita, siis ”tavallisen” flunssa yhteydessä kuume on noussut yli neljänkympin. Olo on ollut sen mukainen. En ole nähnyt harhoja sentäs, mutta liikkuminen on ollut minimaalista, nukkuminen maksimaalista ja olen puhunut ihan sekavia. Olen kuitenkin ollut sen verran järjissäni että olen heti huomannut sekavat puheeni. Olen myös nesteyttänyt ahkerasti ja syönyt vaikka väkisin jotain helposti sulavaa. Tuoremehut ovat tässä tilassa oivia; niistähän saa nesteen lisäksi paljon kaloreita.

Vaikka olo on ollut suhteellisen kammottava, en ole ottanut kuumetta alentavia lääkkeitä. Tauti on tässä moodissa kestänyt keskimäärin viisi (5) päivää. Siis kuumeen kera ja kauheasti kärsien (hehheh siis nukkuen) olen kärsinyt 9 päivää vähemmän.

Tiedän, teoriassani on aukko. Pitäisi kokeilla niin, että seuraavan kerran kun kuume nousee kovaksi, alennan sen tulehduskipulääkkeellä ja lasken päiviä.

No joka tapauksessa, tämän tarua vai totta – keissin nähtyäni aloin oikeen miettimään asiaa ja tutkimaan sitä.

Tohtori.fi sanoo että
”Useimmiten kuume on merkki viruksen tai bakteerin aiheuttamasta tulehdussairaudesta. Sitä esiintyy esimerkiksi nuhan, yskän tai muun flunssan yhteydessä ja kyseessä onkin elimistön puolustusreaktio, joka pyrkii poistamaan vieraan tunkeilijan.

Kuumetta ei ole tarpeen laskea lääkkeellä, mikäli kuume ei nouse kovin korkealle. Myös henkilön muut sairaudet voivat vaikuttaa harkittaessa kuumelääkitystä. Alle 38,5°C kuumetta ei tarvitse välttämättä lääkitä, ellei tautiin liity voimakkaita särkyjä tai muita oireita tai ellei kyseessä ole kuumekouristeleva lapsi. Kuume kestää normaalisti muutaman päivän.”

Wikipedia sanoo että
”A fever is considered one of the body’s immune mechanisms to attempt a neutralization of a perceived threat inside the body, be it bacterial or viral. ”

Näiden perusteella en lähtisi kuumetta laskemaan jos ei ole pakko; näiden perusteella kuume ON yksi niistä immunologisista reaktioista jotka pistää kroppaa kondikseen. Pakoksi voidaan laskea minun mielestäni esimerkiksi täysi ruokahaluttomuus, kovat säryt (jos muuta kuin käsikauppasärkylääkkeitä ei ole saatavilla) ja vaikka kuumekouristukset. Tosin jos tulee kuumekouristuksia niin minä menisin/toimituttaisin itseni sairaalaan ihan ensimmäisenä.

Kuumeen saa kyllä laskemaan muillakin jutuilla kuin tulehduskipulääkkeillä. Esimerkiksi jos on angiina, syödään antibioottia. Kuume kyllä noussee angiinassa, mutta koska angiina on bakteerin aiheuttama, niin sen saa poistettua antibiooteilla. Kun angiina lähtee, ei tarvita enää kuumetta tai muita kehon puolustusjärjestelmiä ja kuume on tiessään. Tämä on kuitenkin eri asia kuin kuumeen laskeminen kipulääkkeillä, tässähän poistetaan antibiooteilla bakteeria eikä kuumetta. Ja kaikkihan tietää että turhat antibioottikuurit on perkeleestä, esim flunssaan niitä ei kaivata koska virus vähät välittää homesienistä.

No niin, siis jos joku tietää miten tämä OIKEASTI menee niin kertoo, olkaat hyvät. Onko kuume merkki siitä että immunologia toimii? Jos se on vain merkki, niin sen voi laskea, koska toimii se systeemi varmaan ilman merkkejäkin. Vai onko kuume osa sitä immunologista toimintaa? Jos on ja kuumeen laskee lääkkeillä, niin immunologinen tsydeemi ei enää toimi täysillä, eikö niin?

Ei tämä mikään kuolemanhätäasia ole, mua vaan kiinnostaa. Lähteet mukaan, kiitos 🙂

Advertisement

2 Responses to “Kuume”

  1. Antti J.

    En tiedä miten se oikeasti menee, mutta samansuuntaisia kokemuksia minullakin on. Tosin en tiedä johtuuko nopeutunut parantuminen sitten siitä kuumeesta, vai siitä että kuume on kaatanut sänkyyn nukkumaan, jolloin on tietenkin tullut levättyä paremmin, kun siinä tapauksessa että olisi vaan Buranan voimalla ollut väkisin töissä.

    Kärjistettynä voisi sanoa että vaihtoehtoina on sairastaa tosissaan 2 päivää ilman lääkkeitä tai sitten nuurua kaksi viikkoa lääkeiden voimalla.

  2. Arktinen Haapa

    No mie oon kokeillu sänkyyn kaatumista siinä 37.3:n lämmössäkin. Jos olen kipiä, räkänen, lämpö nousee jne, niin jämähdän kotia. En varsinkaan mene toimistolle. S-posteja voin katella kotona jos vointi antaa myöten ja siltä tuntuu (yllättäen siltä ei usein tunnu). Päivät kuluu leffoja katsellen ja lueskellen. Että sinänsä mulla ainakin onnistuu tuo lepääminen ilman kovaa kuumettakin. Kaikilla ei tietysti ole yhtä onnekas tilanne.
    Joka tapauksessa jos on vain lämpöä ja vaikka kuinka lepäilen niin se on se pari viikkoa mikä menee että on pelikunnossa taas. Tästä olen yleensä töistä pois 3-5 päivää (=töitä tekemättä). Loppuosa kahesta viikosta menee aivastellessa ja yskiessä (->minkä takia en mene sinne toimistolle vieläkään vaan teen töitä kotona)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s