Homojen homman ihmettelyä – osa 2

Posted On 30.04.2009

Filed under Maailmanparannus

Comments Dropped leave a response

Kirjotin justiinsa homopolemiikista, -avioliitoista ja oikeuksista. Mua on mietityttänyt tämä avioliittoasia aikaisemminkin noin yleensä. Jos Suomessa laillisesti naimisiinmennyt heteropari menee ulkomaille, onko heidän avioliittonsa laillinen siellä ulkomaassa? Todennäköisesti on, en tiedä yhtään maata jossa hetskuliitot ois kiellettyjä. Entä sitten jos esimerkiksi Ruotsissa homopari menee naimisiin, niin onko se liitto laillinen Suomessa? Suomessahan ei ole homoavioliittoja, on vain rekisteröityjä parisuhteita.

Mitäs sitten, jos Jenkkilässä Connecticutissa avioliiton satamaan purjehtinut homopariskunta menee Alabamaan – jossa homoavioliitot eivät ole mahdollisuus – niin onko tämä pariskunta Alabamassa ollessaan naimisissa vai susipari?

Entä jos Suomeen tulee saudimies, joka on Saudeissa laillisesti naimisissa 4 naisen kanssa? Onko hän Suomessa yhä naimisissa 4 naisen kanssa vai vain yhden, sen ensimmäisen?

Tietyissä tapauksissa tällä on oikeasti merkitystä. Esimerkiksi jos joutuu sairaalaan, niin lähiomaisella on käsittääkseni oikeus tehdä päätöksiä potilaan puolesta. Käsittääkseni helluni ei ole lähiomaiseni virallisesti, koska emme ole naimisissa.

Tää avioliittojuttu on kiinnostava. Esimerkiksi joissain maissa voi olla, että sairaalasta annetaan tietoja potilaan tilasta vain lähiomaiselle.  Jos se connecticutilainen pariskunta menee Alabamaan, toinen joutuu auton yliajamaksi ja sairaalaan,  niin saako aviopuoliso tässä tapauksessa tietoja puolisonsa tilasta – olettaen että Alabamassa on käytäntö jossa tietoja annetaan vain lähiomaiselle? Jos liitto, joka on laillinen ja solmittu Connecticutissa, ei olekaan laillinen Alabamassa, niin silloinhan pari on susipari, aviopuoliso vain hellu ja loukkaantunut osapuoli on käytännössä omillaan. Hänen lähiomaisensa ei ole lähiomainen, vaan ihan samassa asemassa kuin kuka tahansa muu tuttu tai tuntematon.

Onko näin? Miten maat yleensä suhtautuvat toisissa maissa solmittuihin avioliittoihin? Voisiko suomalainen homopariskunta mennä Ruotsiin avioitumaan? Olisiko avioliitto laillinen silloin myös Suomessa?

Perintöjuttuihin tämä myös vaikuttaa. Ei ole yhtä eikä kahta tapausta joissa pariskunta on rakentanut elämäänsä yhdessä, toinen on kuollut ja sukulaiset tulevat ja sanovat pariskunnan jäljellejääneelle osapuolelle että läheppä käveleen, nämä perinnöt ei kuulu sulle. Tämä asia on totta myös Suomessa hetksususiparien kohdalla. Hetksuilla vaan on suunnilleen joka kolkassa maailmaa mahdollisuus mennä naimisiin ja näin taata oikeudenmukainen perinnönjako kuolemantapauksessa. Se on valinta ja monet valitsevat silti avoliiton. Homoilla tätä mahdollisuutta ei kaikkialla ole, ja se on pyrssistä. Heidän tapauksessaan naimattomuus ja perintöjärjestyksen pösilöys ei ole valinta.  Se on ainoa vaihtoehto. Ja se se vasta syvältä on.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s