Oikia hirvenkäristys

Tässä ohje oikiaan hirvenkäristykseen (tai poron).

Tarvikkeet:

 • Luutonta jäistä hirvenlihaa, esimerkiksi lapaa, niskaa tai paistia. Tässä oli 1136g luutonta lapaa.
 • Sipulia, määrä riippuu lihan määrästä, tässä oli yksi iso.
 • Pippuria
 • Valkopippuria
 • Suolaa
 • Voita
 • Kaljaa
 • Läskiä, jos niin haluat

1. Ota umpijäinen lihaköntsä sulamaan 15-30 min ennen aloitusta.
20090322005
2. Veistele lihasta ohuita lastuja. Jotta näppi ei jäädy veistelyssä, laita siihen käteen, jolla pidät kiinni lihasta, tumppu, rukkanen tai uunikinnas. Jotta käsine ei likaannu, laita sen päälle muovipussi.
20090322007
3. Jos lihassa tulee ”huonoja” kohtia vastaan – kalvoja, hyhmeitä (tässä tuo valkoinen läntti kello kuudessa) – niin kierrä ne tai leikkaa pois. Lastut ovat kyllä niin ohuita, että ei haittaa jos lastun toinen reuna myötäilee sitä ”huonoa kohtaa”. Silloin niitä ei tarvi kiertää. Kalvoa kannattaa joka tapauksessa vetää irti niin paljon kuin saa.
20090322008
Pyörittele lihaköntsää vuoleskellessasi. Jos et, niin se osa, joka on koko ajan kädessä, sulaa ja siitä on sitten tosi vaikia vuoleskella ohuita lastuja siitä sulasta lihasta.

Huomioi, että lihasta saattaa löytyä esim karvoja. Ne ovat ihan siitä hirvestä, koska hirviä ei kaltata. Ne eivät ole vaarallisia, mutta lautasella epämiellyttäviä, joten jos sellainen osuu silmään vuoleskelun aikana niin poista ko kappale ja heitä se bioroskikseen.

20090322009

3. Käristä (=käristys) lihalastut voissa pienissä erissä. Ei tarvi paistaa kypsäksi, eikä haittaa jos joukkoon jää ihan vaaleanpunaisiakin kohtia. Jos haluat käyttää sian ihraa, nyt on oikia aika, pannuun vaan. Laita paistetut lihat kattilaan. Lihasta irtoaa paistaessa nestettä, nekin saa mennä samaan kattilaan. Kuten huomaatte alla olevasta kuvasta, niin lihan joukossa on sitä valkoista hyhmettä.  Se on ok.
20090322010
4. Pilko sipuli. Jos keittiössä on kaveri (keittiökummitusta ei lasketa), hän voi lihanpaiston aikana pilkkoa sipulin.
5. Laita sipuli lihojen sekaan.Lisää myös pippuri (tässä oli 9 kpl kokonaisia maustepippureita ja ”ripaus” valkoista jauhettuna – varovasti sen valkosen kans, se on aika tujua) ja suola.
20090322011
Suolaa tuli kaksi tällaista annosta tähän määrään ↓
20090322012
6. Lisää vettä niin että lihat hädin tuskin peittyvät.
20090322013
Sekoita.
7. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla. Keitos saa porista koko ajan, mutta ei PORISTA. Mun hellalla on valinta 1-6 ja tämä porisi nelosella. Jotkut keittävät lihoja puoli tuntia, jotkut kaksi. Tämä satsi kiehui 45 min. Puolivälissä lisäsin puoli tölkkiä olutta.
8. Valmis. Nauti pottumuusin ja puolukkahillon tai -soseen kanssa.

Tämän satsin mausteisuus ja suolaisuus oli mulle sopiva, mutta suolan suurkuluttaja V lisäsi annokseensa suolaa oman maun mukaan.

Kuten ohjeesta huomaatte, käristys on tosi yksinkertainen tehdä mutta se ei ole pikaruokaa – ei valmistu hetkessä. Ainoa haastava osuus on tuo jäisen lihan vuoleminen, ja sekin sen takia että ranteen ja kämmenen pienet lihakset ovat kovilla. Älä siis ainakaan ekalla kerralla ota 2-5 kilon lihaköntsää vuoltavaksi. Meillä on kokeiltu 3 kiloa kerralla, ja voi hyvää päivää että kädet huusi armoa. Kummallakin.

Jotkut (=laitoskeittiöt) käyttävät käristykseen ns jämälihaa. Siinä on sekaisin jänteitä, kalvoja ja sen sellaista ruuaksi kelpaamatonta kamaa ja vähän mausteeksi lihaa. Oikea käristys tehdään täyslihasta, siis tämän ohjeen mukaan. Fileet kannattaa kyllä säästää tärkeämpiin hetkiin, tämä on ns arkipyhä- tai sunnuntairuoka.

Käristyksen voi hauduttaa myös uunissa. Se on kätevä valmistustapa varsinkin jos pitää ruokkia yli 4 henkilöä kerralla. Kattilan ja keittämisen sijaan käytetään siis uunia ja uunivuokaa, muuten prosessi on sama. Keitto – tai haudutus – aika voi olla uunissa vähän pidempi.

Puolukkahillon sijaan sopii esimerkiksi pihlajanmarjahyytelö.

Advertisement

3 Responses to “Oikia hirvenkäristys”

 1. Punkkua! « ArktinenHaapa

  […] sopii mainiosti myös hirviruokien kanssa, joten tehkääpä vaikka käristystä ja nauttikaa punkkua sen kanssa. Lisätkää vielä käristykseen karpalohilloa niin johan on […]

 2. Seppo Koivisto

  Tein tällä ohjeella nyt toista kertaa. Erotuksena olen jättänyt kaljan ja läskin pois. Voitakin on vain se mitä laitoin valurautapannulle lihoja käristäessäni.

  Lihan liiallinen jäisyys ratkeaa ottamalla liha pakastimesta jääkaappiin sulamaan esimerkiksi aamulla. Tällä toiselle kerralla otin jo edellisenä iltana ja liha olikin melkein vähän liian pehmeää jo. Molemmilla kerroilla olen saanut riittävän ohuita siivuja vuoleskeltua, vaikka jälkimmäisellä meinasivatkin olla vähän paksumpia siivuja.

  • Arktinen Haapa

   Hyvä että ohjeesta on sulle hyötyä 🙂 Ei meilläkään läskiä käytetä vaan käristetään voissa. Kaljaakaan ei laiteta joka kerta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s