Savuta en halua enää

Kävin aamulla akkainlääkärillä ja koska ikää tulee koko ajan lisää, niin kyselin pillereiden lisäämästä riskistä veritulppien suhteen.
a)tupakointi – jos tupakoi yli 35-vuotiaana, niin kannattaa kokeilla yhdistelmäpillereiden sijaan keltarauhashormonia eli minipillereitä
b)ylipaino – vältä
c)pitkät lentomatkat – muista jumpata koneessa
d)istumatyö – muista jumpata töissä

Kun kaikki edellämainitut yhdistetään – riskit siis – niin riski saada veritulppa on moninkertainen verrattuna laihaan mieheen, joka kävelee työkseen eikä lennä mihinkään.

No minä tuota riskiä vähentämään. Persettä koitan pienennellä kohtuudella ja säällisesti, ei siis mitään superkuureja vaan pari vuotta sitten aloittamani elämäntapamuutos jatkuu. Pillereitä käytän enkä aio lopettaa, koska en aio tulla raskaaksi. Tupakoin, mutta haluan lopettaa. Se vain on niin vaikiaa.

Olen yrittänyt tupakoinnin lopettamista viitisen kertaa. Yhdellä kerralla onnistuin olemaan savuttamatta kokonaisen vuoden, mutta lässähtipä sekin yritys lopulta. Kaikki olen kokeillut; kerrasta poikki ilman apuja, vähentäminen, korvaustuotteet… tittidii, ei auta.

Nyt sitten sain tältä akkainlääkäriltä Champix-reseptin. Olen aikaisemmin miettinyt Zybanin kokeilemista, mutta sivuoireet kuulema voivat olla melkoiset. Zyban on masennuslääkkeestä kehitetty tuote, jonka sivuvaikutuksia voivat olla unettomuus, etenkin jos annoksen ottaa myöhään illalla, erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, ummetus, suun kuivuus ja mahakivut, vapina, keskittymisvaikeudet, päänsärky, huimaus ja mielialan muutokset sekä itsemurha-ajatukset, kuume, ihottuma, kutina, makuhäiriöt ja hikoilu. Kokemukseni mukaan useat sivuvaikutukset ovat samoja oireita mitä tulee tupakoinnin lopettamisesta yleensä. Itsemurha-ajatuksia mulle ei kyllä ole tullut.

Champixin sivuoireiksi mainitaan pahoinvointi, päänsärky, unettomuus ja poikkeavat unet sekä joillakin masentuneisuus, itsetuhoisuus ja itsemurhayritykset. Paljon lyhyempi lista kuin Zybanilla ja tuo ”poikkeavat unet” kuulostaa mielenkiintoiselta.

Että näin. Mitäs sitä tekis? Champix, Zyban vai tupakki? Kaikki muu on jo kokeiltu ja tupakista pitää päästä eroon, joten Champix vai Zyban? Champix-hoito kestää max 12 vkoa ja Zyban 7-9. Yleisesti ottaen Champix on ilmeisesti paremmin siedetty kuin Zyban.

Jospa nyt vaan otan lusikan kauniiseen käteen ja käytän sen Champix-reseptin kun sopiva aika tulee ja toivon parasta. Toivoa täytyy koska lääke ei yksinään ”lopeta” tupakointia, mutta auttaa lopettamisessa. Oma motivaatio täytyy olla kohdallaan, ja mulla rupiaa olemaan. Champixin nauttimisen alkaessa lähiympäristön ihmiset voivat sitten tarkkailla – jos oma tarkkailu ei riitä – että meinaako masentaa ja henki lähtiä vai ei. Toivottavasti toimivat jos näyttää hälyttävältä.

Advertisement

One Response to “Savuta en halua enää”

  1. Psykoosiresepti « ArktinenHaapa

    […] responses Kirjoittelin taannoin että sain Champix-reseptin kun en halua enää savuta. Nyt Iltalehti, tuo luotettava […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s