Tyyli, tyyli ja lyyli

Posted On 08.01.2009

Filed under IhmiSET!

Comments Dropped leave a response

Koko viime syksyn, ihan sama mihin naistenlehteen katsoi, näki Leena Sarven kritisoimassa suomalaisten pukeutumista ja itsestähuolehtimista. Tai siis huolehtimattomuutta. Vastikään selasin Ilta-Sanomien juttuja ja siellä oli Niina Kurkinen, se Lumenen ex-kasvo, kertomassa kuinka hälläväliä-asenteen voisi hävittää.

”Meillä on ihmisiä, jotka ovat tosi tyylikkäitä, ja sitten on niitä, jotka eivät mieti pukeutumistaan ollenkaan. Jos saisin heilauttaa taikasauvaa, poistaisin ”mitä väliä vaatteilla on” -asenteen. Vaatteilla on merkitystä työelämässä ja ihmissuhteissa. Ne vaikuttavat osaltaan hyvinvointiimme. Pukeutumiseen panostamista ei pitäisi hävetä.”

Leena Sarvi taas sanoo että akkojen pitäisi käyttää korkkareita, koska ihan sama mihin suuntaan Helsingistä lähtee veden yli niin siellä vieraissa maissa akkojen jalat alkaa paljon korkeammalta kuin suomalaisten. Ja että kyllä se pitäisi katsoa mitä päällensä laittaa. Muistan kuinka Leena oli Maria-ohjelmassa samaan aikaan kuin PMMP ja hänen mielestään tytöt eivät käyttäytyneet tai edes pukeutuneet kovin tyylikkäästi. No käyttäytymisestä en tiedä mutta minusta Paulalla ja Miralla oli ihan kivat vaatteet jotka sopivat heille.

Esimerkiksi minun tyylini voi käsittää hälläväliä-asenteeksi, mutta se on väärin käsitetty. Olen hyvinkin tarkka mitä laitan päälleni: vaatteiden pitää istua hyvin, olla mukavia päällä ja olla funktionaalisia. Väreilläkin on väliä. Ystävättäreni sanoi kerran että kyllä minunkin pukeutumisestani voi aavistella ammattia, insinööri tekee toimivaa (no ainakin useimmiten, hehheh). Vaatteillani on myös merkitystä työelämässä: jos vaatteet ovat epämukavat, ei ajatus kulje ja työteho on huonompi. Minä olen toimistotyössä insinöörien joukossa. Me teemme työtämme päällämme. Minulle ei ole mitään väliä sillä että katsooko vieressäni istuva Dimitrios että ”taas tuolla akalla on vaelluskengät ja armeijan housut voi hitto kun se ei osaa pukeutua” tai että katsooko toisella puolella istuva Pirkitta että ”no eipä ole tollakaan taas meikkiä, naama on ku petolinnun perse”. Mulle on ihan sama, koska mun naama ei vaikuta mun työpanokseen. Ja minä en todellakaan ala käyttämään korkkareita töissä koska ne saavat jalat särkemään ja kuten sanottu, kun kropalla ei ole mukava olla, ei ajatuskaan kulje. Korkkarit siis huonontavat työtehoani. Rennot housut ja kengät sen sijaan vaikuttavat työtehooni postiivisesti. Silloin tällöin saan päähäni että kävelenpä töistä kotiin, ja silloin ei korkkarit ole yhtään paikallaan. Koitapa kipsuttaa Helsingin jäisessä katukuvassa korkkareilla, teet itsemurhaa.

Sekin ärsyttää että mikäs joku Leena Sarvi tai Niina Kurkinen on sanomaan mikä tyyli on hyväksytty? Miksi minun funktionaalinen tyylini on huonompi kuin naisen joka käyttää jakkupukuja ja korkkareita (ja on luultavasti takakireä…)? Ja eikö se riitä että vaatteet ovat puhtaat ja ehjät? Ymmärrän täysin että jos tekee esimerkiksi myyntityötä niin ulkonäköön joutuu kiinnittämään enemmän huomiota. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että minun, tavan insinöörin, pitäisi pukeutua samalla tavalla kuin esimerkiksi tiedottajan joka on julkisuudessa tai myyntitykin joka neuvottelee asiakkaan kanssa. Minun työssäni merkkaa se pään kunto.

Kyllä minullakin silti korkkareita on. Ne ovat erikoistilaisuuksia varten. Esimerkiksi parin viikon päästä olen menossa kaverini synttäri-illalliselle hienoon ravintolaan ja aion laittaa suorien leveiden housujen pariksi vasta-ostamani auktoriteettikengät. Niissä tosin on vain 5 sentin korko. Kesällä on kiva kipsutella LYHYITÄ matkoja korkkareissa ja hameessa. Korkkarit ON kauniit ja sopivat minunkin mielestä joihinkin tilanteisiin ja käytän niitä näissä mainituissa erikoistilanteissa. Mutta joka päivä…? Eeeiii…. Ja kun tarkoitus on ohjelmoida krapula ja/tai jorata niin on parempi jättää jalantaittokipsuttimet kotia ja tyytyä tennareihin.

Ja ne akkojen korkeammalta alkavat jalat muissa maissa? Ehkäpä Leena ei ole kuullut että luuston rakenne hiukan vaihtelee maittain, esimerkiksi ruotsalaiset jostain syystä näyttävät valokuvissa paremmilta. Oisko naaman luustolla jotain tekemistä asian kanssa? Entäpä jos virolaisilla ja ruotsalaisilla vaan ON pidemmät jalat kuin suomalaisilla persjaloilla?

Kävin Messukeskuksessa katselemassa koiria tuossa joulukuun puolessa välissä. Rouva Sarvi oli siellä juontamassa loppukehiä. Rouva oli oikein viehättävästi laitettu ja edustava ja osaa lisäksi erittäin hyvin kuulutella. Huomasin kuitenkin että kun Leena seisoi, niin hänen ryhtinsä oli jotenkin omituinen. Korkkareissahan pitäisi pyrstö olla pitkällä, vatsa vedettynä sisään ja rinta rottingilla. Leenalla oli kaikki nämä asia ihan päin vastoin. Sain siitä jotain outoa tyydytystä kaiken suomalaisten tyylin haukkumisten jälkeen. Johtuisikohan tämä väärinpäin oleminen siitä että Leena on tosi pitkä ja kun siihen lisätään vielä korkkarit niin saattaapi olla että sitä haluaa pienentyä, hence itsensä kokoon vetäminen ja väärinpäisyys. Ei tosin käy yhteen sen kanssa että Leena on ollut malli, tämmöset kokoon käpristymiset ei oikeen sovi mallille. Ja voihan olla että Leenan mielestä tällainen ryhti on tyylikkäämpää kuin fyysinen suoraselkäisyys ja rottinkirinta. Minusta huono ryhti on kuitenkin vähän epäkäytännöllistä varsinkin kuuluttaessa koska keuhkot eivät saa kunnolla täyttyä ja äänen kulkeminen vaikeutuu. No niin insinööri iski taas, ryhtikin voi olla funktionaalista. Kysykää vaikka laulajilta.

Eivät nämä naiset ihan järjettömiä kuitenkaan ole tyylinpalvontansa kanssa. Ilta-Sanomien jutussa Niina Kurkinen sanoi että räntäsateessa voi näyttää tyylikkäältä käyttämällä tyylikästä sateenvarjoa ja kumisaappaita. Fiksua! Mutta minkälaiset ovat tyylikkäät kumpparit? Eikös musta ole aina tyylikästä? Käykö siis perinteiset Kontiot?

Leena taas on mielestäni ihan oikeassa siinä, että korkkareita ei todellakaan tarvi käyttää kun lähtee vaikka lenkille koiran kanssa. Ei niitä minusta tarvi käyttää muutenkaan jos ei halua. Leena oli oikeassa myös siinä, että ihmisten itsestä huolehtiminen ei ole sillä tasolla kuin pitäisi. Leena sanoi esimerkiksi että vyötäröt ovat katoava luonnonvara ja se on kyllä totta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s