Mihin rahasi tuhlaat

Lopetin tehotuotetun broilerin- ja sianlihan ostamisen kymmenen kuukautta sitten. Luomumaitoon ja -muniin siirryin jo aikaisemmin. Luopuminen ei ollut vaikeaa eikä elämäni ole muuttunut juuri mitenkään tämän päätöksen takia. Minusta lihaa ja muita eläintuotteita saa syödä, mutta samalla on huolehdittava siitä että eläimiä, jotka kasvatetaan syötäväksi kohdellaan hyvin. Olen panostanut riistaan ja silloin tällöin ostan luomupossua. Juon luomumaitoa ja syön luomumunia. Luomukanaa ei ole osunut kohdalle, mutta ennen joulua törmäsin Vanhassa kauppahallissa ”eettiseen kananpoikaan” ja ostin heti (oli törkiän hintanen mutta kana on hyvvää).

Luomussa minulle merkitsee tämä: ”Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin.” (luomu.fi). Jotkut ihmiset syövät kaikkea luomua ihan sen takia että luomu on puhtaampaa. Tarkoituksena on rasittaa maaperää mahdollisimman vähän jotta siinä samassa maaperässä pystyttäisiin viljelemään pottua mahdollisimman kauan. Lähempänä minun sydäntäni ovat nuo eläinten olot – jotka eivät ole ihanteelliset mutta paremmat kuin tehotuotannossa.

Jotkut ihmiset eivät osta luomua koska he eivät usko siihen. ”Mitä tahansa voidaan myydä luomuna” on yksi peruste miksi luomuun ei uskota. Kun kysyn heiltä että millä perusteella he näin sanovat ja ovatko he tutkineet asiaa, vastaus on surkea: en ole tutkinut, minusta vain tuntuu siltä. No jee. Teille epäilijöille olen nyt valmistanut lyhyen tietopaketin, josta selviää kaikki oleellinen luomukarjan kasvatuksesta. Nyt teidän ei tarvitse rasittaa aivojanne tiedon etsimisellä ja monien rivien lukemisella. Kaikki oleellinen on tässä, lyhyesti.

Mikä on luomua:
Luonnonmukaisessa maataloustuotannossa keskeistä on, että siinä suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa kiinnitetään erityistä huomiota eläinten lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä luonnollisten, lajinmukaisten rehujen käyttöön.

Valvonta:
Kaikkien, jotka haluavat markkinoita tuotteita luonnonmukaiseen tuotantotapaan viitaten, tulee kuulua luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmään tulee hakeutua ennen toiminnan aloittamista. Luonnonmukaisen tuotannon valvontaan liittyminen ja siihen kuuluminen on maksullista. Tuotantotarkastuksen tekee TE-keskuksen maaseutuosaston tai Eviran valtuuttama tarkastaja valvontajärjestelmään kuuluvalle tilalle vähintään kerran vuodessa.

Vielä lyhyemmin: keinotekoisia rehuja, torjunta-aineita ym ei käytetä. Eläimillä on mahdollisuus lajityypilliseen käyttätymiseen. Eläinten pitää päästä laiduntamaan ulos aina kun sää sallii. Luomutuotantoa valvotaan ja tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Tarkastuksen tekee TE-keskusksen tai Eviran nimeämä virallinen tarkastaja. Jos tarkastuksen tulos ei vastaa luomun sääntöjä, tuotteita ei saa myydä luomuna.

Että terve. Mitä tahansa saa myydä luomuna, eikö? Asiat jotka olen ylhäällä kertonut voi tarkistaa esimerkiksi osoitteesta luomu.fi tai ihan asetuksista:

 • MMM:n asetus 846/2008 luonnonmukaisesta tuotannosta, luonnonmukaisten tuotteiden merkinnöistä ja valvonnasta

  Tottakai virheitä ja väärinkäytöksiä tapahtuu, mutta raamit ovat kunnossa enkä näe mitään syytä olla luottamatta luomumerkkiin.

  Toinen argumentti miksi luomua ei kannata ostaa, on se että ”koska enemmistö kuitenkin ostaa tehotuotettua, niin ei se kannata”. Minä en halua omilla rahoillani tukea eläinten huonoa kohtelua, joten ostan luomua. Minun päätösvallassani on, mihin minun rahani menevät, eivätkä ne ainakaan mene tehotuotantoon. Muiden ihmisten rahoista päättävät ne muut itse.

  Seuraava askel minulle on siirtyä luomunautaan. Kokonaisuutena siirtyminen on ollut helppo ja kuin huomaamatta olen alkanut kuluttaa enemmän kasviksia. Minulla saattaa mennä monta päivää että en syö yhtään lihaa. Tähän tosin alkuperäinen syy oli se että siirryin töissä syömään kasviruokaa koska minusta tuntui että en muuten saa päivittäin tarpeeksi kasviksia.

  Kauheinta tässä ehkä on se, että jotkut ihmiset, joilla olisi varaa ostaa luomua, eivät edes halua tietää mitään tuotantotaloudesta. He tietävät että jos he tutustuisivat asiaan, heille tulisi huono omatunto aina kun he söisivät lihaa. Niinpä he eivät edes tutki asiaa. Mitä ei tiedä, se ei voi satuttaa. Oma nautinto (tai elämän helppous tai ruuan halpuus) on tärkeämpää kuin elollisten olentojen kohtelu. Iljettävää. Yök.

  Advertisement

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s